RECORREGUTS A MIDA DE TOTHOM

Voleu regalar una mica de patrimoni? Organitzar una visita amb un grup d'amics? Sou una entitat i vos interessa programar activitats relacionades amb el patrimoni i la gastronomia? Sou un centre educatiu i voleu fer una activitat de patrimoni diferent?

A continuació teniu alguns itineraris que vos podem oferir. Podem fer les explicacions en català, castellà, anglès o alemany. Les podem adaptar a les vostres demandes.

Demanau-nos informació i mirarem de fer-vos un itinerari a la vostra mida.

També tenim vals de regal per una experiència gastronòmica que es poden utilitzar en els itineraris i tallers.

CONTACTAU AMB NOSALTRES PER TELÈFON AL 971 718786 O PER MAIL trescultura@gmail.com

695f850a-4f92-4a5d-afa8-50798c13b615.jpg
Costums gastronòmics a l'Illa de la Calma. El modernisme com a temps de canvi.​​

Amb col·laboració de Caixa Forum Palma, Can Balaguer, Fornet de la Soca, Forn Fondo.

 

El modernisme és l’estil que va marcar el canvi de segle i que representa en molts aspectes la irrupció de la modernitat, tal com ho reflecteix el seu nom.

La modernitat a la cuina es va traduir sobretot en la introducció d’una forta influència de les cuines internacionals, sobretot francesa i italiana, que es consideraven més refinades. Encara que  aquests nous plats que fascinaven als nobles i burgesos viatgers es van assimilar i fusionar amb la nostra tradició.

 

A més a més els hàbits alimentaris del canvi de segle els marcava la classe social: es menjaven els mateixos productes però cuinats de formes molt diferents i consumits a espais públics molt diferenciats. Va ser el moment d’apertura dels grans restaurants i cafès on es reunien, sobretot, la burgesia i els intel·lectuals.

 

En aquest nou itinerari visitarem alguns dels exemples del modernisme arquitectònic de la nostra capital i farem un petit tast d’allò que va sorprendre per la seva originalitat i novetat als nostres avantpassats de no fa tant de temps.

 

Itinerari: Gran Hotel, Forn Fondo, Can Balaguer, Can Casasayas, Forn des Teatre (Fornet de la Soca)

Preu: 15€ per persona.

Seguint el rastre de la xocolata.

La xocolata va ser un dels aliments ben present a les celebracions i refrigeris de les cases senyorials de Palma. Contextualitzarem històricament la presencia de la xocolata a les tradicions del segle XVIII i farem un recorregut per diferents establiments més contemporanis (alguns ja desapareguts) que tradicionalment han estat proveïdors de xocolata.

Amb aquest itinerari volem fer una passejada per Palma a la recerca d'aquells indrets que tenen relació amb la xocolata. Per això començarem per visitar La Pajarita i recordarem la botiga veinada Casa García per després aprofundir més en la memòria de botigues mítiques com Can Frasquet o Cas Net. Recordarem la història del Forn Fondo, des d'on ens dirigirem a Can Balaguer. Allà ens transportarem a les costums de les cases senyorials, i ens detendrem a veure algunes peces ceràmiques que formen part de la exposició que tenen relació amb la xocolata.

Per acabar de la manera més dolça, visitarem la pastisseria de Lluis Pérez.

Preu: 15€ per persona

Plantes silvestres comestibles

Itinerari guiat per Uta Gritschke.


Amb aquesta passejada gastronòmica sortirem de Palma per anar cap a Binissalem, on trobarem unes delícies que van ser el "pa de cada dia" i els remeis medicinals dels nostres avantpassats: les plantes silvestres comestibles.

 

Als receptaris d'antany es troben receptes que demostren que a les nostres Illes no només s'aprofitaven les plantes silvestres comestibles més conegudes com el fonoll, l'espàrec o la tàpera, sinó també els colissos per fer arròs, la verdolaga per afegir-ne al trempó o la vinagrella per condimentar la carn capolada.

 

Allò que era el menjar dels pobres, avui juga un paper cada vegada més important als plats dels restaurants més avantguardistes. T'agradaria saber quines són aquestes fulles i flors que avui ens sorprenen tant pel seu gust i els seus colors? Pot ser que algunes ja coneixes com la borratja ("pa-peixet"), les bledes silvestres o les cames roges, però hi haurà moltes d'altres com per
exemple la "matavelles", "l'herba de paret", el "queixal de vella" o "l'api cavallí" que encara et queden per descobrir.

 

Vine a sortir amb nosaltres al camp per aprendre a reconèixer aquestes herbes i saber quan i a on es troben i com poder-les incloure a la teva alimentació per fer la més diversa i més nutritiva i a més per guanyar una altra visió de la vegetació que ens envolta! Aproximadament un 70% d'allò que creix espontàniament en els nostres camps, en les cunetes, al costat dels murs de pedra en sec i en terrenys descuidats són plantes comestibles – aprofita-les!


Les sortides tindran una duració d'unes dues hores en els que coneixerem un bon grapat de plantes caminant tranquil·lament pels camins rurals (dur calçat còmode és suficient!) aproximadament uns 3 quilòmetres (en total) i acabarem afegint al berenar que dugeu de casa tot el que haurem trobat a l'excursió i preparant una deliciosa amanida per degustar entre totes les persones participants.

Passejar pel Born: Històries de cafès i vermuts

Comptar amb un espai diàfan i ample al mig d'una ciutat medieval ofegada per les murades era un luxe, i així ho varen viure els palmesans i palmesanes des de què, a principis del segle XVII, el torrent de la Riera va ser desviat fóra murades. De llavors ençà el Born es va convertir en l'espai públic ciutadà per excel·lència; aquí es varen celebrar naixements reals, coronacions de nous reis, l'acabament de guerres, varen tenir lloc les justes medievals que li donen nom, festes com a les rues i altres esdeveniments.

 

El pas del temps ens va dur un passeig tal com el coneixem avui en dia, on la gent passejava per veure i ser vista, on tenien lloc encontres de tota classe relacionats sempre amb l'oci ciutadà, possible a partir de les revolucions industrials que varen propiciar el naixement d'una nova classe social: la burgesia. 

 

A poc a poc aquest espai va esdevenir el Born que nosaltres hem conegut, malgrat que, al seu voltant, els negocis que fins a finals del segle XX va ser prioritaris, com els cafès, restaurants, bars, quioscs, hotels, granges com a llocs de trobada. Però encara això el Born continua envoltat del seu caràcter especial i per això recordarem les històries de cafès i vermuts que allà varen tenir lloc.

Gelats i quemullars: De refinament a tradició popular

El 1700 obrí a Palma el que avui és un dels establiments més antics d’Europa: Can Joan de s’Aigo, prova de la gran tradició gelatera de Mallorca i de l’afecció dels mallorquins pels seus deliciosos gelats i els quemullars que els acompanyen.

Aquest establiment va contribuir, sens dubte, a popularitzar un plaer: el gelat, que fins llavors havia estat reservat a les classes altes, que es menjava a les cases senyorials, només a l’estiu, i que estava molt relacionat amb la tradició del refresc.

Fins no fa molt era costum prendre el primer gelat de la temporada el dia del Corpus, després d’assisir a la processó. Entroncant amb la nostra voluntat de recuperar la nostra memòria gustativa hem volgut fer coincidir l'inici del nou itinerari amb aquesta data.  

A través d’aquest itinerari descobrireu receptes, coneixereu anècdotes, visitarem alguns dels llocs més emblemàtics de Ciutat, vists des d’una nova perspectiva dolça i refrescant, que pot ser a algú de voltros us transportarà a la vostra infantessa; i fins i tot desobrireu noves paralaules o nous significats de mots ja coneguts.

 

Acabarem el nostre itinerari amb un tast d’algunes de les especialitats més emblemàtiques de Can Joan de s’Aigo que han fet les delícies de grans i de petits des de fa molt de temps.

Itinerari per la cuina conventual

Els convents són espais invisibles per a la ciutadania que passa davant els seus murs sense ésser conscient dels tresors patrimonials i històrics que s’hi amaguen.

Mostrar al públic part d’aquest espais meravellosos i fer-ho a partir de la tradició culinària de la que són dipòsit, ens permet per una banda donar a conèixer i, així, posar en valor una part molt important del nostre patrimoni que va més enllà de la seva significació religiosa ja que s’han convertit en indrets on el temps s’ha detingut, permetent la conservació, si més no de receptaris, d’espais (indrets, dependències..) i instruments (estris, objectes, materials…) relacionats amb la manipulació, el tractament i la conservació dels aliments. Llocs i objectes que no són patrimoni exclusiu de les comunitats religioses si no que formen part de la nostra tradició. Coneixerem tipus i pràctiques culinàries, estris oblidats, rituals de taula i costums relacionats amb la cuina conventual.

Amb aquest objectiu tenim preparades diverses visites a convents de Palma que podeu combinar, sempre que les congregacions tenguin disponibilitat.

A continuació vos presentam els convents amb els ítems més destacats de cada un, si parlam de gastronomia:

Convent de la Concepció:

Forn i pastador, tovador, estris, ca sor Lluïsa, ca ses tomàtigues, hort.

Concretament el Monestir de la Concepció, ha preservat espais molt interessants de l’arquitectura popular com el rebost de Ca ses Tomàtigues, amb un armari volat sobre l’escala, el pastador amb alguns mobles populars com és la fenyedora i el forn de llenya. També coneixerem Ca sor Lluïsa, una petita estança amb una cuineta que mira a la clastreta del Ginjoler, un antic pati gòtic del segle XV.

 

Convent de les Caputxines:

Cantina del pou, hort, rebost de cas Hermanos i rebost dit “la salera”.

 

Convent de Santa Magdalena:

Refrectori, cuines antigues, hort.

 

Convent de la Puresa:

Cuina del segle XIX, refectori, rebost, gerres de Felanitx.

La Casa mare de la Congregació de la Puresa, l’antic Col·legi de la Puresa ens permet conèixer una cuina pròpia del segle XIX  amb la cuina de ferro, anomenada “econòmica”, els fogons de carbó, la pica d’escurar i un gran plater de fusta. Així com una interessantíssima col·lecció de gerretes de Felanitx que va pertànyer a la família de Cayetana Alberta Jiménez, Mare Alberta.

GUST SECRET, PA EIXUT. Itinerari pels forns tradicionals de la ciutat

Amb aquest itinerari proposam recórrer alguns forns tradicionals de la ciutat on receptes tradicionals han continuats vigents, s’han recuperat i/o modernitzat.

Així, visitarem el Forn de la Glòria, el Forn Fondo i el Fornet de la Soca. En tots ells, ens contaran particularitats de l'ofici de forner/a i ens mostraran alguns llocs poc coneguts.

Aquestes visites es complementen amb un tast de les elaboracions més clàssiques de cada un dels forns.

Les cuines del call jueu

Quins eren els usos, costums i preceptes culinaris entre els jueus de Mallorca? Com es duia a terme, o no, la convivència amb els cristians en temes relacionats amb el menjar? Què va passar amb aquest costums, usos, etc. després de la conversió obligada? Es van mantenir? Van desaparèixer? Es van integrar i per tant adaptar a la tradició cristiana? Han sobreviscut receptes, ingredients, estris, costums d’aquesta cuina jueva?

 

Aquestes són algunes preguntes a les que volem donar resposta a partir de la recerca i sobretot a partir de les entrevistes amb Antoni Piña, que ens ha donat molts ítems on fer recerca.

Les visites es poden complementar amb un tast de cuina sefardí al restaurant Las Olas, situat al Call. Aquest restaurant ofereix cuina internacional, però està especialitzat en cuina sefardí. Això ens feia completar la visita i poder entendre les combinacions d’aliments de la cuina jueva per poder-los comparar amb plats de la cuina tradicional mallorquina.

Tastant el nadal

El nadal es caracteritza per ser un moment de l’any amb tradicions gastronòmiques que tenen el seu origen molt enrere.

Aquest itinerari permet conèixer de prop les costums gastronòmiques de nadal a les cases senyorials com Can Balaguer, els betlems de les Caputxines (que només es poden visitar per nadal)  i conèixer-ne els detalls gastronòmics que s’hi amaguen, a més de descobrir les ofrenes tradicionals que es feien i tastar-les al Fornet de la Soca i al Forn Fondo.

 

Mostrar un betlem a ca nostra té orígens diversos, el més directe podríem dir que són els petits betlems d’escaparata que fabricaven les monges de clausura pels diversos àmbits dels seus convents i que també varen ser utilitzats com a presents per agrair el seus benefactors, habitualment membres de famílies de la noblesa. Aquests benefactors treien els betlems durant el Nadal, de manera que podien ser contemplats pels convidats i altres visitants de la casa. Així els betlems varen passar de l’àmbit conventual al domèstic. A Can Balaguer podrem ser testimonis d’aquesta tradició i coneixerem una mica més dels costums gastronòmics del Nadal a les cases nobles.

 

A més, podem dir que els betlems són un reflex de la societat i de les tradicions culinàries nadalenques, tasques relacionades amb la cuina i estris emprats.

Please reload

Mercats: com es proveeix la ciutat.
Dels mercats medievals als actuals.

Fins a l’època contemporània Palma va ser va ser una ciutat de mercats, ubicats a places, entenent com a plaça un simple eixamplement de l’espai públic.

 

A la ciutat medieval la venda de productes alimenticis estava diversificada en diferents espais dedicats  al despatx especialitzat en determinats aliments.

Moltes vegades les places i els carrers on s’ubicaven els comenciants que no encabien a les places varen prendre el nom dels productes que s’hi despatxaven, com el carrer del vi, el carrer del formatge, la plaça de les cols…

Passejarem pels diferents indrets on aquesta tasca tan important es va desenvolupar, fins arribar al mercat, edifici actual que agrupa tots els productes sota un mateix sostre.

Preu: 15€ per persona (es fan petits tasts de productes)