1/17
“Les Passejades Gastronòmiques són un petit tast del nostre patrimoni”

Maria Rotger. Participant a les Passejades Gastronòmiques

Costums gastronòmics a l'Illa de la Calma.
El modernisme com a temps de canvi.​​

Amb col·laboració de:  Can Balaguer, Fornet de la Soca, Forn Fondo.

Itinerari guiat per Maite Aparicio.

 

El modernisme és l’estil que va marcar el canvi de segle i que representa en molts aspectes la irrupció de la modernitat, tal com ho reflecteix el seu nom.

La modernitat a la cuina es va traduir sobretot en la introducció d’una forta influència de les cuines internacionals, sobretot francesa i italiana, que es consideraven més refinades. Encara que  aquests nous plats que fascinaven als nobles i burgesos viatgers es van assimilar i fusionar amb la nostra tradició.

 

A més a més els hàbits alimentaris del canvi de segle els marcava la classe social: es menjaven els mateixos productes però cuinats de formes molt diferents i consumits a espais públics molt diferenciats. Va ser el moment d’apertura dels grans restaurants i cafès on es reunien, sobretot, la burgesia i els intel·lectuals.

 

En aquest nou itinerari visitarem alguns dels exemples del modernisme arquitectònic de la nostra capital i farem un petit tast d’allò que va sorprendre per la seva originalitat i novetat als nostres avantpassats de no fa tant de temps.

 

Itinerari: Gran Hotel, Forn Fondo, Can Balaguer, Can Casasayas, Forn des Teatre (Fornet de la Soca)

Dates: 

Dissabte 3 d'octubre a les 10'30h.

Durada aproximada: 2 hores

Preu: 15€ per persona.

Nou itinerari

Passejar pel Born: Històries de cafès i vermuts

Itinerari guiat per Maite Aparicio                                                                                              Amb la col·laboració de 

 

 

 

Comptar amb un espai diàfan i ample al mig d'una ciutat medieval ofegada per les murades era un luxe, i així ho varen viure els palmesans i palmesanes des de què, a principis del segle XVII, el torrent de la Riera va ser desviat fóra murades. De llavors ençà el Born es va convertir en l'espai públic ciutadà per excel·lència; aquí es varen celebrar naixements reals, coronacions de nous reis, l'acabament de guerres, varen tenir lloc les justes medievals que li donen nom, festes com a les rues i altres esdeveniments.

 

El pas del temps ens va dur un passeig tal com el coneixem avui en dia, on la gent passejava per veure i ser vista, on tenien lloc encontres de tota classe relacionats sempre amb l'oci ciutadà, possible a partir de les revolucions industrials que varen propiciar el naixement d'una nova classe social: la burgesia. 

 

A poc a poc aquest espai va esdevenir el Born que nosaltres hem conegut, malgrat que, al seu voltant, els negocis que fins a finals del segle XX va ser prioritaris, com els cafès, restaurants, bars, quioscs, hotels, granges com a llocs de trobada. Però encara això el Born continua envoltat del seu caràcter especial i per això recordarem les històries de cafès i vermuts que allà varen tenir lloc.

Dates: 

Dissabte 10 d'octubre a les 10'30h.

Dissabte 14 de novembre a les 10'30h

Durada aproximada: 2 hores

Preu: 15€ per persona.

Nou itinerari

UNA CIUTAT OBERTA A LA MAR

Costums gastronòmics de barris mariners.

 

Itinerari guiat per Maite Aparicio

Encara que envoltada de murades, Palma sempre ha estat una ciutat oberta a la mar. El seu port, ampliat successivament bullia d’activitat, tan mercantil com pesquera. La badia de Palma estava sempre farcida d’embarcacions de diferents mides, sobretot llaüts i barques de bou. Dos barris, un dins murades (Puig de Sant Pere) i l'altre fora murades (Santa Catalina) són considerats els barris dels pescadors. Molts indrets de Ciutat encara fan referència a aquesta estreta relació amb la mar com la plaça de Drassanes o la Porta del Moll. Els pescadors solien menjar a les seves barques, i en contra del que es pensa sovint, no sempre menjaven les pitjors peces.

 

A més a més els habitants dels barris a prop de la mar aprofitaven els productes que aquesta els hi oferia de manera generosa i fàcil. Durant el nostre recorregut anirem descobrint les petjades d’aquesta població tan propera en tots els sentits a la mar, font d’aliment, de feina però també de desgràcies.

En aquest nou itinerari de les Passejades Gastronòmiques vol recuperar les històries de la gent de la mar, de les peixeteres del mercat, de les famílies pescadores. Per això farem un recorregut per aquests barris per descobrir alguns detalls del nostre patrimoni que ens acosten a la gastronomia local relacionada amb la mar.

DATES:

Dissabte 31 d'octubre a les 10'30h
Dissabte 28 de novembre a les 10'30h
 

Durada aproximada: 2 hores

Idioma: Català

Preu: ITINERARI 15€ per persona​
 

LES PLANTES SILVESTRES COMESTIBLES.

Recuperem les delícies dels nostres avantpassats

 

Itinerari guiat per Uta Gritschke.

Amb aquesta passejada gastronòmica sortirem de Palma per anar cap a Binissalem, on trobarem unes delícies que van ser el "pa de cada dia" i els remeis medicinals dels nostres avantpassats: les plantes silvestres comestibles. Als receptaris d'antany es troben receptes que demostren que a les nostres Illes no només s'aprofitaven les plantes silvestres comestibles més conegudes com el fonoll, l'espàrec o la tàpera, sinó també els colissos per fer arròs, la verdolaga per afegir-ne al trempó o la vinagrella per condimentar la carn capolada.

Allò que era el menjar dels pobres, avui juga un paper cada vegada més important als plats dels restaurants més avantguardistes. T'agradaria saber quines són aquestes fulles i flors que avui ens sorprenen tant pel seu gust i els seus colors? Pot ser que algunes ja coneixes com la borratja ("pa-peixet"), les bledes silvestres o les cames roges, però hi haurà moltes d'altres com per exemple la "matavelles", "l'herba de paret", el "queixal de vella" o "l'api cavallí" que encara et queden per descobrir. Vine a sortir amb nosaltres al camp per aprendre a reconèixer aquestes herbes i saber quan i a on es troben i com poder-les incloure a la teva alimentació per fer la més diversa i més nutritiva i a més per guanyar una altra visió de la vegetació que ens envolta! Aproximadament un 70% d'allò que creix espontàniament en els nostres camps, en les cunetes, al costat dels murs de pedra en sec i en terrenys descuidats són plantes comestibles – aprofita-les!

Les sortides tindran una duració d'unes dues hores en els que coneixerem un bon grapat de plantes caminant tranquil·lament pels camins rurals (dur calçat còmode és suficient!) aproximadament uns 3 quilòmetres (en total) i acabarem afegint al berenar que dugeu de casa tot el que haurem trobat a l'excursió i preparant una deliciosa amanida per degustar entre totes les persones participants.

DATES:

Dissabte 21 de novembre a les 11h a Binissalem
Diumenge 22 de novembre a les 11h a Binissalem
 

Durada aproximada: 2 hores

Idioma: Català

Preu: ITINERARI 15€ per persona​
 

VISITES A MIDA

Voleu concertar una visita a mida?
Sou un grup de persones que voleu conèixer el patrimoni gastronòmic?
Voleu celebrar alguna data especial amb una experiència original?.
Contactau amb nosaltres i vos podem assessorar.

 

Tenim a la vostra disposició les rutes i tallers que hem anat programant i que podeu consultar a l'apartat A MIDA d'aquesta web. I si no trobau la ruta que vos interessi, contactau amb nosaltres i podrem mirar de fer una visita que s'adapti al que necessitau.

Únicament heu de ser un grup de mínim 10 persones, contactar amb nosaltres, triar l'idioma i tancar la data.

El preu per persona és de 15€.

CONTACTAU AMB NOSALTRES PER TELÈFON AL 971 718786 O PER MAIL trescultura@gmail.com

AQUEST PROJECTE VA REBRE EL PREMI ESTRELLA DAMM

AL MILLOR PROJECTE CULTURAL DE CULTSURFING 2017

TRES CULTURA

Projectes, recerca i accions culturals

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now